What about positive

dis-organization?

Wat zijn positieve desintegratie processen binnen organisaties?

Dabrowski’s positieve desintegratie theorie schetst een individueel traject van psychologische ontwikkeling. De theorie is vooralsnog voornamelijk gehanteerd voor het begrijpen van persoonlijke ontwikkeling.

Recent werd in de positieve desintegratie podcast van dr. Chris Wells en Emma Nicholson aandacht geschonken aan positieve desintegratie processen binnen organisaties via een interview met Kate Arms.

Omdat ik, Lotte, regelmatig met individuen contact heb die vergelijkbare processen meemaken en begeleiden, en omdat er omwille van omvattende maatschappelijke en ecologische veranderingen en uitdagingen nood is aan diepgaande veranderingsprocessen binnen individuen en organisaties, start ik graag een pilotgroep om onze inzichten in positieve desintegratie binnen organisaties te verdiepen en ontwikkelen. De pilotgroep vindt eenmalig plaats en is een voorganger van een uitgebreide verdiepingsmodule over ‘positieve disorganisatie’.

Nieuwsgierig? Lees onderstaand graag verder.

"Appreciate the complexity of the world and don't shrink from it.”— Stephen Nachmanovitch

Positieve desintegratie 

Kazimierz Dabrowskí’s positieve desintegratie theorie is een humanistische ontwikkelingspsychologie. Veel mensen die lezen over Dabrowski’s gedachtegoed, leren over hoe hun innerlijke conflicten samenhangen met psychologische groei. En dat raakt. En het fascineert om er meer over te leren.

Ze herkennen een voortgaand innerlijk conflict tussen normen van de buitenwereld en de sensitiviteiten van hun binnenwereld. Ze hebben soms intens ontregelende of anderszins emotioneel indrukwekkende ervaringen meegemaakt waardoor ze nog steeds geprikkeld worden om aan deze ervaringen en aan hun veranderde zelf (en wereldbeeld en waardensysteem) betekenis te geven. Of ze spiegelen hun hoogstpersoonlijke ervaringen aan de zogeheten overprikkelbaarheden, ze zijn complexe denkers, intense voelers en zeer gedreven personen. Het kan ook zijn dat ze als professional sterke behoefte ervaren om op een ontwikkelgerichte en complexiteit-erkennende wijze te kijken naar conflicten, het ervaren en de kenmerken van personen die zij begeleiden en van henzelf. Niet zelden gelden alle vier de genoemde punten en staat een ontwikkeltransitie (wéderom) in hun leven centraal.

Dabrowski beschrijft binnen zijn theorie de psychologische groeidynamiek die kenmerkend zou zijn voor sommige van deze intense mensen. Via een proces van ‘uit eén vallen’ ontdekken en vormen ze een nieuw, positief onaangepast waardensysteem. Dit belichaamde waardensysteem wordt begeleidend in de verdere persoonlijke ontwikkeling.

Naast dat personen die genoemde processen ervaren binnen organisaties actief kunnen zijn, is het ook zo dat we soortgelijke processen mogelijk organisatiebreed kunnen waarnemen. En mogelijk is dit onderzoek heden ten dage des te meer relevant, gezien de context waarbinnen organisaties actief zijn. De maatschappelijke context die beïnvloed wordt door de snel opeenvolgende veranderingen en de ecologische, culturele en existentiële crises waar we mee te maken hebben, maakt het voor organisaties van belang om adaptief te kunnen zijn én hun vertrouwde werkwijzen, hun vertrouwde waarden of cultuur, in vraag te stellen. Er is een proces van ‘uit eén vallen’ gaande en transformatie is vaak nodig. Veel leidinggevenden en medewerkers merken dat de nog steeds dominante werkwijzen niet zelden tot welzijnsverminderende klachten leiden. Een signaal dat ook zij te kennen geven dat huidige systemen frequent niet houdbaar en ethisch verantwoord zijn, niet aansluiten bij diepere waarden en gelaagde behoeftes. Het zou te nauw zijn om de verantwoordelijkheid en de betekenis van bijvoorbeeld burn outs alleen bij het individu neer te leggen. Wat vertellen deze klachten over een nood aan organisatorische verandering, een nood aan het niet meer aanpassen aan een ongezonde organisatie? En, wat voor begeleiding faciliteert de op handen zijnde, of broodnodige verandering?

De ontwikkeling waar Dabrowski over schrijft is intensief en complex. Ook een organisate-in-verandering kent niet zelden deze ‘rommeligheid’.

Organisaties in een proces van positieve desintegratie gaan mogelijk door een transitie waarbij niet alleen (of niet meer) de financiële winst een teken van succes is, maar ook het welzijn van de medewerkers. Daarnaast ontdekken ze mogelijk dat wat ze in de wereld zetten, niet alleen van impact is op hun dagelijkse leven en voortbestaan, maar ook impact heeft op een groter, delicaat werkend ecosysteem. Deze veranderingen vragen om zelfreflectie, emotioneel wijze leiding, positieve onaangepastheid in onderzoek van nieuwe mogelijkheden en kwalitatief goede relaties om de gehele organisatie mee te nemen in de veranderingen. Om bewust te worden van wrange organisatorische patronen die weinig adaptief zijn en bestaande machtsstructuren in stand houden en om het experimenteren met nieuwe manieren van organiseren en relateren. Om los te laten, te desintegreren, wat niet meer vol te houden - en ook, volgens een groeiend bewustzijn, niet meer wenselijk - is.

Welke ‘oplossende’ (desintegratieve) en opbouwende groeikrachten kunnen er actief worden binnen een organisatie? Hoe wordt een organisatie ‘zelf-reflectief’? Kan een organisatie ‘auto-therapeutisch’ worden, zoals Dabrowski de persoonlijke bewustzijnsontwikkeling in zijn theorie conceptualiseert? Hoe kan het ‘creatieve instinct’ van een organisaties actief worden en ingezet worden om in de organisatie en diens impact rekening te houden met meer dan alleen de realiteit van winst en kort termijn voortbestaan? Hoe kan juist de intensiteit van de beleving van een ‘overprikkelde’ werknemer een signaal zijn dat er een onvoorziene groei mogelijk is? En hoe wordt het ontwikkelpotentieel van deze prikkelbaarheid binnen een organisatie herkend, erkend en aangewend?

Een aantal van de vragen die opborrelen wanneer op onderzoek gaan naar positieve desintegratie binnen organisaties.

Welkom!

 

““Het kan verfrissend zijn om naar een organisatie te kijken als een levend, ademend, creërend en verlangend wezen” - Lotte van Lith

 

Programma 

 Voor elke groepssessie is er een voorbereiding en een vraag om een casus uit te werken. Je kiest een ervaring of situatie uit eigen praktijk of uit andere bronnen (literatuur, etc.) en onderzoekt de situatie aan de hand van ervaring (zelfonderzoek) en perspectieven uit de positieve desintegratie theorie (al dan niet aangevuld met bijvoorbeeld complexiteitsstudies).

Na elke sessie ontvang je een follow-up met een volgende onderzoeksvraag (ook als dit betekent dat je zelf jouw onderzoeksvragen formuleert) en bronnen ter voorbereiding voor de volgende sessie.

We maken gebruik van bronnen over positieve desintegratie, complexiteitstheorie, systeemtheorie, aanvullende (humanistische ontwikkelings)psychologie en organisatieverandering. Omdat bronnen regelmatig in het Engels zijn, is het belangrijk dat lezen en luisteren in het Engels oké voor je zijn. De groepssessies zelf zijn in het Nederlands en ook de extra video’s (over o.a. humanistische ontwikkelingspsychologie) zijn in het Nederlands.

Tijdens je deelname aan de groep ben je warm welkom om onderzoeksvragen via een Whatsappgroep of individueel met Lotte te delen.

We hebben aandacht voor thema’s en vragen zoals:

  • Organisaties in verandering: wat is de praktijk, wat is het ideaal?

  • Wat is het ontwikkelpotentieel van een organisatie? Hoe herken je het ontwikkelpotentieel van een organisatie, en hoe differentieer tussen (actuele, mate van) aan - of afwezigheid hiervan?

  • Wat voor opbrekende en ontwikkelende groeikrachten zijn er mogelijk actief binnen organisaties, in de vorm van individuen of groepen?

  • Hoe wordt een organisatie ‘zelf-reflectief’?

  • Hoe ziet eén – of meerlage desintegratie binnen organisaties eruit?

  • Wat zijn signalen van een (potentiële) positieve desintegratie binnen organisaties?

  • Is het concept van ‘overexcitabilities’ relevant voor organisaties?

  • Wat maakt een positieve desintegratie proces uitdagend voor een organisatie?

  • Kan een organisatie ‘positief onaangepast’ zijn?

  • Hoe herkennen, faciliteren en begeleiden we een positieve desintegratie processen binnen organisaties?

  • Wat zijn voorbeelden van ‘geslaagde’ positieve desintegratie processen binnen organisaties?

  • Voor wie, wat voor medewerkers, is een organisatie in een positieve desintegratie proces interessant?

  • Hoe is Dabrowski’s visie niet van toepassing op processen binnen organisatie?

  • Wat kan positieve desintegratie betekenen op het niveau van de organisatie en de maatschappij?

  • Is het nodig Dabrowski’s theorie te herontwerpen om het waardevol te maken voor organisaties?

    Voor wie

De pilotgroep staat open voor iedereen die binnen organisaties een vorm van procesbegeleiding faciliteert. Bijvoorbeeld in de rol van leidinggevende of als (externe) trainer. Ook therapeuten en coaches zijn welkom.

De diversiteit van de deelnemers betrekken we erbij als inspiratiebron voor creatieve inzichten in organisaties en hun bestaande en mogelijke ontwikkelprocessen.

 

Doel

De pilotgroep stimuleert je om op een oorspronkelijke en onderzoekende wijze je ervaringen als procesbegeleider te begrijpen, uit te diepen en te relateren aan mogelijk nieuwe werkvormen die je werk binnen organisaties nader ontwikkelen. Je wordt geprikkeld om dieper te denken en voelen, te bewegen rondom de vraag hoe een organisatie een positief onaangepaste ontwikkeling door kan maken. Op het niveau van individuen, groepen en (bege)leiding. Daarnaast draag je bij aan innovatie, aan de totstandkoming van kennis en ervaring rondom positieve desintegratie in organisaties.

Begeleider

Lotte van Lith is bekend om haar specialisatie in positieve desintegratie en begaafdheid. Ze is hoofddocent, trainer en coach binnen A Lot of Complexity en verbonden aan de Kenniscommunity positieve desintegratie, de School of Thinking van de Vrije Universiteit Brussel, de Buckminster Games en voormalig Senior trainer bij Novilo. In 2021 kwam haar bundel ‘intens mens’ uit.

In 2016 won Lotte de Mensa fonds Awards in de categorie Werk voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van hoogbegaafd talent. Ook studeerde zij literatuurwetenschap, Italiaanse taal en cultuur en complexiteitsstudies op academisch niveau. Lotte is een veelgevraagd spreken over o.a. positieve desintegratie.

 
 

"Appreciate the complexity of the world and don't shrink from it.”— Stephen Nachmanovitch

 

Praktisch

We ontmoeten elkaar vijf keer online. De groep gaat van start bij voldoende interesse. Neem contact op via lotte@alotofcomplexity.com.

We starten elke sessie om 9:30 en eindigen rond 13:00.

Daarnaast onderhouden we een Whatsappgroep om elkaar te inspireren, tips te bieden, een community te onderhouden en op te bouwen of onderzoeksvragen te stellen.  

Investering

Naast aandacht en tijd… 

Is de investering 615 euro (inclusief BTW particulieren, exclusief BTW ZZP’ers/organisaties). Dit bedrag is inclusief deelname aan alle groepssessies, eventueel persoonlijke feedbackmomenten met Lotte, video’s over positieve desintegratie en studiemateriaal.

De online pilotgroep wordt eénmalig georganiseerd. De pilotprijs is gereduceerd (de offline verdiepingsmodule die op basis van de pilotgroep ontworpen wordt zal tegen een regulier tarief aangeboden worden).

Er kunnen maximaal 6 personen deelnemen aan de pilotgroep.

Je interesse voor de verdiepinsgmodule ‘Positive Disorganization’ delen kan ook al via lotte@alotofcomplexity.com. Deze module start in november 2023.

Aanmelden

Meer informatie of aanmelden? Neem gerust contact met ons op. Licht graag je motivatie kort toe, zo kunnen we zorgvuldig nagaan of de opzet en intentie van de module aansluit bij jouw ontwikkelbehoeften én kan Lotte tijdens de module aansluiten op ieders ontwikkelwensen.