May the voice be with you

Hoe geven we stem aan noodzakelijke verandering?

Klimaatverandering is een ondertussen zichtbaar feit en gaat gepaard met intense ontwikkelspanning. Een crisis als deze roept op om onszelf te heroriënteren op de leidende waarden. Zo is de huidige mondiale, ecologische situatie ook een existentiële crisis.

Waar is klimaatproblematiek een symptoom van, welke oude wereldbeelden moeten nodig herzien worden? Dit vraagstuk brengt ons bij het besef dat we ook te maken hebben met een culturele crisis. Hoe verbinden we ons met elkaar en de natuurlijke leefomgeving? Welke narratieven brengen zowel inzicht als perspectief in een situatie die nijpend complex is? Van geopolitieke problemen, technologische wonderen tot een ontwricht vertrouwen, op allerlei vlakken proberen we de crisis te begrijpen en begeleiden. In dit proces heeft verbeelding een belangrijke betekenis.

Hoe verbeelden we onze relatie met onszelf, elkaar, de omgeving, natuur en de toekomst? Hoe geven we stem aan wat deze crisis in ons oproept aan emoties, acties, zorgen en creativiteit?

Verbeelding wordt intens beoefend in de totstandkoming en beleving van kunsten. Literatuur heeft traditioneel een scheppende en verankerende rol hierin. De verhalen die we elkaar vertellen vormen onze perceptie, bieden bedding aan emoties en rechtvaardigen keuzes.

Heden ten dage lopen we regelmatig tegen de grenzen van onze verbeelding aan. De klimaatcrisis is voor velen vooralsnog abstract, complex en angstaanjagend ongrijpbaar. De mate van verandering die de crisis van ons vraagt, lijkt welhaast te groot om verhalend te doorleven en aan te gaan. Het beoefenen van onze empathie en het afstemmen van keuzes op de situatie wordt daardoor bemoeilijkt. Velen ervaren geen of haperend contact met hun richtinggevende stem of vinden nog geen weerklank bij anderen. Het benutten van onze verbeeldingskracht en het (durven) vertellen van nieuwe verhalen, dat kan als een te grootmoedige uitdaging voelen.

En juist daarom is het zinvol dat we elkaar hierbij bedding bieden, bemoedigen en vrij baan bieden. Om artistiek te onderzoeken, experimenteren, uíten en delen. Om de existentiële en culturele crisis niet te vermijden, maar aan te durven gaan. En vanuit een zowel uniek persoonlijk als intrinsiek verbonden perspectief te vertellen, opnieuw en ánders te verbeelden, opdat onze menselijkheid diens eigen natuur in verbinding met het grotere geheel herkent en - wie weet - de toekomst ons veelbelovend complex tegemoetkomt.

Welke literaire, communicatieve vormen passen bij deze tijd? Een tijd waarin hyperbeeldrijke berichtgeving duizelingwekkend snel gaat, de aandachtsspanne schrikbarend kort lijkt en we tegelijkertijd onze geconcentreerde aandacht nodig hebben om verandering op topsportsnelheid te realiseren.

In ‘May the voice be with you’ creëren we een context en community om te experimenteren met literaire vormen, zoals lyriek (uiting gevoel, onder andere via poëzie), epiek (korte verhalen) en dramatiek (dialogen over conflicten). Ieders bewustwordingsproces en (groeiend) activisme rondom de klimaatcrisis, gerelateerde uitdagingen en onze relatie met natuur staan hierbij centraal, worden gefaciliteerd en krijgen zichtbaar vorm via het beoefenen van deze literaire uitingsvormen.

Het gaat er hierbij niet om dat je definitief weét hoe je je voelt, wat je denkt over of wat te doen in de ontwikkelende crisis. De uitnodiging bestaat eruit een ‘safe and brave space’ te ervaren om je actief te verhouden tot deze crisis én hierover te verbinden met jouw (digitale) community.

De literatuur kent een lange, maar in vele gebieden niet meer actieve traditie van lyrische zangers en dichters. Welke nieuwe vormen smeden wij? Welke vormen van expressieve intensiteit mogen opbloeien op de platformen wie wij heden ten dage gebruiken?

A Lot of Complexity daagt vertellers (in-de-dop) uit om literaire vormen te scheppen waarin onze relatie met natuur, de radicale culturele verandering die nodig is, de onomkeerbare gevolgen van klimaatverandering en moedige toekomstbeelden centraal staan. Op een wijze die zowel diep persoonlijk als kunstzinnig universeel is. Op een wijze die jóu en hen met wie je verbonden bent uitnodigt om zelfbewust en in samenhang met de omgeving te begrijpen en doorvoelen wat er gaande is in de wereld. Om daarin eigen keuzes te (durven) maken. Op een wijze die intrigerend fantasievol en moedig realistisch is, hypermodern en bol staand van herleefde tradities. Op een wijze die jou als verteller ook jouw stem doet ontdekken.

A Lot of Complexity daagt vertellers uit om literaire vormen te scheppen waarin onze relatie met natuur, de radicale culturele verandering die nodig is, de onomkeerbare gevolgen van klimaatverandering en moedige toekomstbeelden centraal staan.

Existentiële creativiteit 

In een groep van minimaal drie en maximaal zeven deelnemers wijden we gedurende acht maanden regelmatig onze exploratieve en gefocuste aandacht aan de creatie van (korte) verhalen, dialogen en lyrische uitingen over onze tijden van crises en de nieuw te verbeelden toekomst.

We creëren wat Ben Okri ‘existentiële creativiteit’ noemt:

"It is the creativity wherein nothing should be wasted. As a writer, it means everything I write should be directed to the immediate end of drawing attention to the dire position we are in as a species. It means that the writing must have no frills. It should speak only truth. In it, the truth must be also beauty. It calls for the highest economy. It means that everything I do must have a singular purpose (Zie dit artikel in The Guardian)."

Voor wie is deelname waardevol?

Je voelt je aangesproken door de tekst op deze pagina :-).

Er borrelt in je binnenste al een tijd de behoefte tot literaire creatie. Jouw artistieke creaties verbinden met wat er zowel in als óm je heen leeft, daar voel je zingeving bij. Deelname voelt spannend, je twijfelt of je het écht aan zult gaan, maar voelt ook de overtuigende potentie tot verdiepende levendigheid en leven vanuit je ontluikende waarden. Je raakt enthousiast bij het idee andere schrijvers te leren kennen en elkaar gelaagd te inspireren tot voluit mens - & creator-zijn. De urgentie van klimaatverandering en de onderliggende en omringende uitdagingen raken je, ze prikkelen je tot nadenken, navoelen en herscheppen. Jouw begrip van en perspectief op deze uitdagingen zou je graag delen op een wijze die jou uitzonderlijk past en voor anderen diepgaand inspirerend mag zijn. Je voelt een ‘ja’ bij deze tekst en twijfelt wellicht alsnog - wiens stem ben jij om dit te verkondigen? Wees warm welkom, zo rommelig en veelbelovend mag het creatieve proces zijn. De groeispurt die je voorvoelt vat leven in het open onderzoek dat je verlangt aan te gaan.

Je vraagt je af wat je tegenhoudt - en mag je aandacht en activiteiten zó gaan stroomlijnen dat de twijfel onderdeel gaat worden van een manifest ontwikkelpotentieel.

Voor deelname aan deze module is het welkom maar niet noodzakelijk dat je reeds precies weet wát je artistiek in de wereld wilt zetten. We werken met en over complexiteit, onzekerheid en onvoorspelbaarheid maken hier onherroepelijk deel van uit. Een nog vrije - soms onzekere - exploratie is welkom. Je wordt in de module uitgenodigd en uitgedaagd tot idee-ontwikkeling en in de vormgeving van de module kunnen oefeningen op maat afgestemd worden (hierbij bestaat ook de mogelijkheid om voorafgaand aan deelname eén of enkele individuele coachingssessies te volgen ten behoeve van idee-ontwikkeling). Omdat we een ‘community’ van schrijvers creëren, is er ruimte voor spiegeling van onzekerheden, passies, inspiratie en gedeelde inhoud - & techniekontwikkeling.

Het kan weliswaar zijn dat je relatief uit ontwikkelde ideeën hebt en dat je begeleiding en bemoediging wenst in de uitwerking van deze ideeën, ook dat past prima binnen de opzet van de module. Voor de opzet van de intervisiegroepen houden we waar mogelijk rekening met een samenstelling die voor ieder een goede creatieve match is. Daarnaast kunnen oefeningen en wordt feedback ‘op maat’ gemaakt (worden).

 

“But what really does it, is a story. Because stories reach the heart. So you're using your head to understand and to think of ways that you can get your point across, but the way to do it is by reaching their heart. Because I think people have to change from within. Facts and statistics don't reach the heart. It reaches the head and we need to do the statistics, but if I'm giving a lecture, I never put statistics in it because people won't remember. But they will remember stories.” - Jane Goodall

 

Programma 

•          Existentiële creativiteit: wat is het en welke invalshoek, welk conflict, welk thema raakt en inspireert je?

  • Lyriek, epiek en dramatiek: wat zijn deze literaire vormen en welke varianten hiervan passen heden ten dage, bij jouw stijl en stem, bij jouw bewustwordingsproces en de platformen waarop je communiceert?

  • Onze relatie met de natuur in en om ons heen: hoe leeft dit voort in de beelden die we kennen en in de kunsten voortzetten?

  •    Ruimte voor emoties, gedachteprocessen en gevoelens bij existentiële thema’s

•          Een schrijversstem herkennen en ontwikkelen

•          Feedback geven en ontvangen

•          Een verhaal: vanuit jouw binnenwereld, over onze buitenwereld

•          Storytelling in verschillende media en experimenteren met verschillende schrijfstijlen

•          Spiegeling aan andere auteurs en makers

•          Legitimeren van je schrijfbehoeften en auteurschap

•          Jezelf, jouw werk en auteurschap, laten zien en delen met een groter publiek

  • Oefenen met voordracht en ‘performance’ van je werk

  • Groeien als mens: via het artistieke proces leer je jezelf (opnieuw) kennen, bied je ruimte aan emoties en gevoelens, ideeën, dromen en visie. De community biedt welkome ontspanning, verhelderende spiegeling en (zelf-)vertrouwen.

Gedurende het proces stimuleren en inspireren we elkaar (via intervisie, een Whatsappgroep en tijdens de groepssessies), ontvangen we begeleidende feedback en dragen we regelmatig voor uit eigen werk. Je ontvangt tevens persoonlijke feedback op je artistieke proces en is er ruimte voor individuele uitwisseling met Lotte, de begeleider. Persoonlijk contact gebeurt via mail of videobellen.

Daarnaast word je uitgenodigd om tijdens de module in samenwerking met editor Pijke van den Bergh een korte video of muzikaal begeleide voordracht te maken waarin je jouw literaire werk deelt. Je hebt hierbij toegang tot een rijk archief van beelden en Pijke is tevens componist. Oftewel, een zeer gaaf creatief samenspel!

Voor deelname aan deze module is het belangrijk dat je eén of meerdere platformen gebruikt om je bewustwordingsproces, stem en werk te delen. Dit kan een pagina op een social media platform zijn en/of een (eigen) website. Voor deelname is er geen minimumeis qua aantal bestaande volgers. We zien dit proces als leerzaam en de kwaliteit van de contacten als belangrijker dan de kwantiteit. Community’s kunnen kleiner of groter van formaat zijn en als deelnemer beoefen je een eigenzinnige, kunstzinnige vorm van (mogelijk bege-) leiderschap middels het delen van jouw stem.

Begeleider

Lotte van Lith is bekend om haar specialisatie in begaafdheid, emotionele ontwikkeling, intensiteit en taalvirtuositeit. Ze is hoofddocent, trainer en coach binnen A Lot of Complexity en verbonden aan de Kenniscommunity positieve desintegratie, de School of Thinking van de Vrije Universiteit Brussel, de Buckminster Games en voormalig Senior trainer bij Novilo. In 2016 won Lotte de Mensa fonds Awards in de categorie Werk voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van hoogbegaafd talent. Ook studeerde zij literatuurwetenschap (MA), Italiaanse taal en cultuur (BA) en complexiteitsstudies (BA en MA niveau) op academisch niveau. Creatief schrijven doet ze reeds sinds haar vroege jeugd. Al meer dan 15 jaar blogt zij frequent. In 2021 is haar bundel ‘Intens mens’ lovend ontvangen. Daarnaast schrijft ze momenteel ‘short stories’ en andere literaire vormen waarin onze relatie met natuur, begaafdheid en emotionele ontwikkeling centraal staan. Zie bijvoorbeeld eén van haar bijdragen aan ECHA 2022. In creatieve ontwikkeling herkent ze dat talenten en vaardigheden steeds meer samenvallen. ‘May the voice be with you’ is hier een sprekend voorbeeld van.

 
 

Na de cursus

Gaandeweg de cursus ontdekken we of het werk dat we individueel maken voldoende raakvlakken kent om als e-book en/of gezamenlijke voorstelling gedeeld te worden met een groter publiek.

 

Praktisch

We ontmoeten elkaar acht keer online. De eerstvolgende reeks gaat van start bij voldoende interesse. Deel je interesse via lotte@alotofcomplexity.com

We starten elke sessie om 19:30 en eindigen rond 21:45.

Ook plan je tenminste eén keer in de maand een intervisiemoment met mede-deelnemers in. Ervaring leert dat deze contactmomenten als zeer inzichtbiedend en inspirationeel worden ervaren. Daarnaast onderhouden we een Whatsappgroep om elkaar te inspireren, tips te bieden of vragen te stellen.  

 Tenslotte onderzoeken we ook de mogelijkheid om elkaar in 2023 offline te ontmoeten (doorgaans in Amersfoort), idealiter tijdens een tentoonstelling van ieders geschreven werk.

Investering

Naast aandacht en tijd… 

Is de investering 1350 euro inclusief BTW. Dit bedrag is inclusief tussentijdse, persoonlijke feedback. Het bedrag kan in (maximaal acht) termijnen betaald worden.

Heb je momenteel niet de financiële middelen om deel te nemen tegen het volledige bedrag? Voor drie deelnemers is er een kortingsprijs van 750 euro inclusief BTW beschikbaar, informeer graag naar de mogelijkheden. En wellicht is het ook slim om eens te kijken naar financiëringsmogelijkheden zoals PPO werktuig.

Aanmelden

Meer informatie of aanmelden? Neem gerust contact met ons op. Licht graag je motivatie kort toe, zo kunnen we zorgvuldig nagaan of de opzet en intentie van de module aansluit bij jouw ontwikkelbehoeften én kan Lotte tijdens de module aansluiten op ieders ontwikkelwensen.