Community dagen

Tijdens community dagen komen we samen met een groep mede onderzoekers van intens leven, complexiteit van zelf en de wereld, creativiteit en ethiek. Community dagen bieden een verkwikkende en verdiepende mix van verbinding, spiegeling, uitdaging, perspectieven en oefening.


Dagen kennen variërende thema's die vanuit veelvoudige perspectieven belicht worden. Daarnaast kent ook elke community dag een aantal oefeningen die gericht zijn op het aangaan en beleven van levendige verbinding, creatief en kritisch (durven en leren) denken en belichaamde wijsheid in wording.

De samenstelling van de groep wisselt, al komen deelnemers vaak terug. Het woord ‘community’ in deze context verwijst naar het samenkomen en het centraal stellen van verbinding, naar het samenzijn in diversiteit en het samen onderzoeken van een persoonlijke ervaring van mens zijn.

De intentie van deze dagen is het tegemoet komen van levendige zijns - en groeibehoeftes, van zoekende geesten en ontspanning behoevende lichamen, van lichter wordende geesten en sensitief oplevende lichamen.

In een inspirerende locatie met dito medemensen en onder begeleiding van passie, aanwezigheid en fluïde kennis komen spelen, wijzer worden en zijn-met-wat-is doortastend samen.

Welkom!

 
 

Divers intens mens

31 mei 09:30-16:00 | 175 euro inclusief BTW voor particulieren en exclusief BTW voor organisaties en ZZP’ers

De intentie van deze dagen is om de diversiteit binnen begaafdheid en mens-zijn te herkennen, erkennen en vieren. Ook zijn deze dagen gericht op het aanscherpen van een cultuurkritische blik op begaafdheid zodat zelfonderzoekers en deskundigen bewust(er) worden van de wijze waarop dominante maatschappelijke narratieven hun beeldvorming, begrip en ontwikkeling van begaafdheid mogelijk beperken (en sommige uitingsvormen van begaafdheid mogelijk benadelen). Tenslotte is het een dag vol ontmoeting waarbij naast kritisch denken ook levendigheid volop centraal staat in de directe herkenning en ontplooiing van begaafdheid. We wakker ontwikkelpotentieel aan, voorbij gestolde denkbeelden. Via ontmoeting zien we onszelf en elkaar, projecties erkennend en nieuwe vergezichten ontluikend.

De intentie van deze dagen is om de diversiteit binnen begaafdheid en mens-zijn te herkennen, erkennen en vieren. Ook zijn deze dagen gericht op het aanscherpen van een cultuurkritische blik op begaafdheid zodat zelfonderzoekers en deskundigen bewust(er) worden van de wijze waarop dominante maatschappelijke narratieven hun beeldvorming, begrip en ontwikkeling van begaafdheid mogelijk beperken (en sommige uitingsvormen van begaafdheid mogelijk benadelen). Bovenal is het een dag vol ontmoeting waarbij emotionele sensitiviteit en levendigheid volop centraal staan in de directe herkenning en ontplooiing van begaafdheid. We wakkeren ontwikkelpotentieel aan, voorbij gestolde denkbeelden. Via ontmoeting zien we onszelf en elkaar, projecties erkennend en nieuwe vergezichten ontluikend.

We hebben aandacht voor:

--> Begaafdheid

Wat het voor jou persoonlijk betekent, als zin in het moment en inclusief een kritische bevraging van je (ook cultureel geconditioneerde) aannames. We benaderen begaafdheid vanuit een ontwikkelingspsychologische blik, vanuit levensloop, talentontwikkeling, kenmerken, op ervaringsniveau en zelf-reflectief. We ervaren verschillende oefeningen om het onderzoek te verrijken en verlevendigen. Durf je jouw begrip van begaafdheid uit eén te rafelen tot de onderliggende aannames zichtbaar worden?

--> Begaafdheidsprofielen

Complexiteit en intensiteit van intelligentie(vormen), met oog voor de zogeheten overprikkelbaarheden. Je krijgt perspectieven aangereikt waarmee je zelfonderzoek doet. Wat betekent het om jouw unieke vorm van begaafd mens-zijn te zijn, wat voor profiel, invloedhebbende context en kenmerkende processen herken je bij jezelf? Wat voor licht schijnt deze benadering op je ervaringsgerichte, gelaagde mens zijn? Sommige kenmerken worden geaccentueerd, andere kwaliteiten blijken wellicht meer fluïde dan gedacht.

--> Een existentiële blik op begaafdheid

Vanuit de perspectieven en beleving van verstrekkende liefde en niet te miskennen eindigheid...Is begaafdheid als perspectief op jezelf of de ander nu van waarde, en zo ja, hóe? Welke kenmerkende of aangenomen begaafdheid wordt nu zichtbaar, geïntensiveerd of juist losgelaten? In de onderzochte gradaties en intensiteiten van existentiële vrijheid (her)ontdek je wie je allemaal nog meer, ánders, durft te zijn en worden. Wie je wellicht allang blijkt te zijn...

Wees heel welkom!

Deze dag is interessant voor o.a. zelfonderzoekers, kunstenaars, begeleiders, academisch onderzoekers, ouders van begaafde kinderen en beleidsmakers. Je wordt uitgedaagd meer diversiteit te herkennen, je denken over begaafdheid te bevragen en te ontdekken welke conditioneringen in denken en handelen je vrijheid en diepte in benadering mogelijk belemmeren.

De vergoeding is inclusief een vegan lunch en thee of koffie.

Locatie: Schellingwoudegracht 35, goed bereikbaar met openbaar vervoer en auto

Aanmelden via: lotte@alotofcomplexity.com of 06 12 22 42 45

Nota bene: mocht je graag deelnemen maar momenteel geen passende financiële middelen hebben, neem dan graag contact op, we denken graag mee.

Deze community dag gaat door bij minimaal vier deelnemers. Uiterlijk 14 dagen van tevoren hoor je over de voortgang.

 

 
 

Psycholoog…spiegeloog?!

OP AANVRAAG 10:00 - 16:30, Amersfoort

Ze vragen
Ben je dan psycholoog? Therapeut? Coach, zoals half Nederland?

En ik denk aan de woorden van de mensen die ik in de praktijk
ontmoet…

‘Ik voel ruimte.’

Ik ben geen astronaut, natuurkundige of huisjesmelker
Geen stratenmaker of wegafzetter

Hoewel elk mens een nieuwe planeet
Belang van verbinding, rots in de branding
Samen thuiszijn en voortgaande exploratie
Ongebaande paden
op wat een emotioneel landschap heet

Vooruit, een spiegeloog misschien
Al laat ik meer dan dat ik doe
Dus als je me dan vraagt naar wie of wat?
weet ik alleen hóe.

Werk je als psychologisch begeleider (psycholoog, psychotherapeut, consultant, coach, trainer, mediator, intern begeleider, leerkracht, verzorgende,…) en zou je graag eens - als ware vanaf een leeg blad - fris en engagerend onderzoeken hoe jouw praktijk en processen van psychologische begeleiding belichaamd ‘werken’?

Misschien word je als mens en in je begeleidingsvormen al jarenlang geïnspireerd en gevormd door evidence based methodiek, misschien ben je met name ervaringsdeskundige. Misschien werk je met een zeer specifieke doelgroep, misschien tref je mensen van diverse pluimage. Misschien ben je voorstander van een bepaald mensbeeld of theorie, misschien vermijd je te allen tijde mogelijke dogmatiek. En misschien herken je jezelf in beide perspectieven. Misschien mis je vaak de systemische context in de benadering en/of vind je dat begeleiding veelal weinig mensvriendelijk of - bewust is. Misschien word je weleens gierend gek van alle analyses en meen je dat verbinding vooral centraal staat. En misschien ben je superbekwaam in aanpassing aan de mens voor je, ongeacht je rol of relatie. Misschien werk je bovenal intuïtief. Misschien ben je een bekende vertegenwoordiger van een bepaalde stroming of begeleidingswijze. Welkom!

De intentie achter deze dag is het samenbrengen van verschillende psychologisch begeleiders om, met ontmoeting, ervaring en kritisch denken als instrumenten, te onderzoeken wat het is dat we eigenlijk doen, ervaren en in praktijk brengen middels begeleiding. Het is een dag om je te laven aan een oprechte uitwisseling over psychologische begeleiding, zowel zelfkritisch als wederkerig inspirerend. We pluizen uit welke mensbeelden actief zijn in onze benadering, welke gewoontes onze manieren van begeleiding kenmerken en hoe we via openheid richting andermans begeleidingsvorm, ongeacht de specifieke achtergrond of context, geïnspireerd kunnen raken tot vernieuwende benaderingen die verder reiken dan de mens als categorie.

Oefeningen bieden gedurende deze community dag een stimulans tot verdieping en verbinding. Wees er klaar voor om zelfonderzoek en relationele inbedding onbeschroomd inspirerend te laten zijn in een herijking van wie je bent als (mede)-mens en begeleider.

Deze community dag gaat door bij minimaal zes deelnemers en er is plek voor maximaal twaalf deelnemers. Uiterlijk 14 dagen van tevoren hoor je over de voortgang.

 
 

Divers Intens Mens 2

7 JUNI 09:30 - 16:00, Amersfoort | 175 euro inclusief BTW voor particulieren en exclusief BTW voor organisaties en ZZP’ers

Zin om hangende schouders en een wollig hoofd van klemgezette emoties te ontknellen? Ben je wat vermoeid van alle keuzestress of het takenpakket dat we het leven noemen? Zoek je naar gestolde antwoorden, een onbetwistbare identiteit, maar wil je uitdijen in plaats van inkaderen? Roept de vraag ‘wie ben ik?’ een duizendvoudig antwoord in je op?

Heb je zin in een exploratieve dag vol begaafdheidsbewustzijn, met jezelf als eerste bronvermelding?

Heérlijk, deze dag krijg je alle ruimte om níet te weten. Je mag je dwingelanderige perfectionisme gerust meenemen naar deze dag, hij krijgt geen kans van slagen. Middels bezinnende en expressieve beweging, stoere (of stotterende) improvisatie, dwars denkwerk en betoverende aandachts - & verbindingsoefeningen laten we de zware taak van pretentieuze zekerheid gaan en geven we doorleefd voorkeur aan ‘existentieel brabbelen’. Aan onzekerheid en in beweging blijven, aan erkenning zonder de nood aan bevestiging.

Je beweegt met hoofd, hart en handen voorbij wat je bekend is en schept zo de condities om jezelf zowel ongemakkelijk ‘goofy’ te vinden als met huid en haar, met intensiteit en complexiteit, te accepteren. Hoe vaker je dit oefent, hoe vanzelfsprekender je vermogen wordt om spelenderwijs oké te zijn met de begaafde veelzijdigheid die je bent. Ontembaar aanwezig merk je op dat het oké is, dat je oké bent, om er met je hele hebben en houden te zijn en tegelijkertijd níet te weten wie je dan precies bent.

Zin om eens samen je levenslust te herijken via diepte en scherpte van voelen en denken, doen en...dansen?

Op deze community dag staan bewegen en creëren op dezelfde voet als denken en voelen. We herontdekken denken via lichaamsbeweging en voelen ons een intuïtieve weg door een creatief proces. Waar toepasselijk begaafdheidsbewust.

Aanmelden kan via lotte@alotofcomplexity.com

De vergoeding is inclusief een vegan lunch en thee of koffie.

  • Locatie: Schellingwoudegracht 35, goed bereikbaar met openbaar vervoer en auto

    Aanmelden via: lotte@alotofcomplexity.com of 06 12 22 42 45

    Nota bene: mocht je graag deelnemen maar momenteel geen passende financiële middelen hebben, neem dan graag contact op, we denken graag mee.

Minimaal 3 en maximaal 6 deelnemers.

 
 

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is er in de wereld aan de hand?

OP AANVRAAG 09:30 - 17:00

“The Times They Are a-Changin” zong Bob Dylan in 1964. Ook heden ten dagen gebeurt er veel in en om ons heen. Niet alleen in reactie op het coronavirus, ook omdat de wereld razendsnel verandert onder invloed van technologische ontwikkeling, globalisatie en de immense impact van de klimaatcrisis. Daarbij is er sprake van pijnlijke ongelijkheid, eindeloze stromen informatie en de op de loer liggende over - of onderprikkeling, naast ieders eigen, vaak primair belanghebbende zorgen van alledag. In deze complexiteit en duizelingwekkend veel narratieven waarmee we onze ervaringen kunnen begrijpen is het geenszins een gegeven om met helderheid van zingeving te leven en ons oké te voelen in de uitdijende onzekerheid.

Bewustzijn over onze percepties, wat we eigenlijk normaal vinden en welke aannames hierin een rol spelen, biedt mentale en emotionele veerkracht in de omgang met toenemende complexiteit. Ook besef hebben van de conceptuele ‘frameworks’ die we hanteren om chocola te maken van alle informatie is zinvol.

Deze dag gaat over hoe we als mens een bepaald mensbeeld vormen, welk mensbeeld ieder van ons heeft en hoe dit van invloed is op hoe we omgaan met de toenemende complexiteit. Evengoed gaan we onderzoeken welk wereldbeeld we hebben, hoe dit wereldbeeld gevormd is en hoe zo’n wereldbeeld voelt en doorwerkt in je doen en laten. We hebben er aandacht voor welk mensbeeld en wereldbeeld in ontwikkeling is - is dat oké, is dat ideaal? Welke innerlijke en externe veranderingen hebben invloed op jouw ontwikkelende mens - en wereldbeeld? Welke persoonlijke ervaringen spelen hierbij een rol en hoe zou je de vorming van jouw mens - en wereldbeeld idealiter faciliteren, stuwen? Welke blinde vlekken hebben we, waar mogen we nog in groeien en over leren? Welke rol spelen beelden en narratieven uit de media in de vorming van jouw mens - en wereldbeeld? Welke uitdagingen liggen er in een wereld die razendsnel verandert onderwijl we eén zijn met eeuwenoude, evolutionaire structuren? Kritisch denken wisselen we af, integreren we met, gevoelvol afstemmen, zowel aandachtig focussend als aan de hand van beweging. In een veilige sfeer durven we het oneens met elkaar én met onszelf te zijn.

Een dag die je existentieel op scherp stelt, waarop we diversiteit vieren en ‘intunen’ op zowel eerlijke zorgen als stofvrij gemaakte idealen.

 
 

Zorgen over, zorgen voor: zorgethiek als kompas

OP AANVRAAG 9:30 - 17:00

Kan compassie een moreel kompas vormen? Als je met gevoelig bewustzijn van kwetsbaarheid, afhankelijkheid en betrokkenheid door het leven gaat, welke waarden zijn dan begeleidend in je keuzes? Uit welke ervaringen worden deze waarden geboren, zogezegd? En hoe ziet de verwezenlijking van deze waarden er praktisch uit? Kan dat, compassie praktisch leven, hoe doen we dit in onze eigen lokale context?

Ben je iemand die zich af en toe of best vaak zorgen maakt óver, graag zorgt vóor en zorgethiek als centraal ziet in een ‘goed leven’? Deze studiedag prikkelt je om zowel doordacht als doorvoeld te onderzoeken wat een zorgethisch leven voor jou inhoudt. Op persoonlijke schaal en op wereldlijke schaal. We hebben aandacht voor de positieve en morele emoties die hierbij betrokken zijn, maar ook voor de weerstand, tegenslag, zwaarte en voor de moeite die hiermee gepaard kunnen gaan. Hoe cultiveren we welzijn in en om ons heen? We zien het belang van zelfzorg en van een leven voorbij zelfgepreoccupeerde zorg. Wat mogen we als individuen en als samenlevende mensen nog leren als het aankomt op de verwezenlijking van een zorgethisch leven? Inzichten verwerven we zelf-reflecterend, dragen we uit op artistieke wijze en ontwikkelen we in dialoog.

Een dag die zowel voor zorgprofessionals als voor ieder die zich met grote betrokkenheid bij welzijn van anderen in leven weet.

 

Praktische informatie

We hebben maximaal 15 plekken.

Bij directe inschrijving voor drie of vier studiedagen ontvang je 15 % korting. Bij elke studiedag bieden we drie kortingsplekken aan van 85 euro inclusief BTW per communitydag.

Een vegan lunch en koffie/thee worden verzorgd.

De dagen vinden plaats in Amersfoort. De locatie is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met een auto.

Meer informatie of aanmelden? Neem gerust contact met ons op.